Per què celebrar el Safety Day?

El Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, que se celebra anualment el 28 d’abril, té l’objectiu de promoure la prevenció dels accidents i les malalties professionals a tot el món. Es tracta d’una campanya internacional de sensibilització destinada a promoure la creació d’una cultura de seguretat i salut al lloc de treball por contribuir a reduir el nombre de morts i lesions en entorns laborals.  

Cada dia moren al món 6.300 persones com a conseqüència d’accidents laborals o malalties relacionades amb el treball. Aquesta xifra suposa més de 2,3 milions de morts a l’any. A més, cada any es produeixen 317 milions d’accidents en el treball, molts dels quals representen perllongades absències laborals. El cost humà d’aquest fet és molt gran i la càrrega econòmica de les males pràctiques de seguretat i salut en el treball s’estima en un 4% del Producte Interior Brut mundial cada any.

D’aquesta manera, promoure una cultura de seguretat i salut en el treball ha de ser un imperatiu per a governs, empreses i els mateixos treballadors que hauran de participar de manera activa en la garantia d’un entorn laboral segur i saludable mitjançant un sistema de drets, responsabilitats i deures definits i en què es concedeixi la màxima prioritat al principi de prevenció.

Per tot això, el Dia de la Seguretat i la Salut en el Treball és una bona oportunitat per generar entre els treballadors una cultura preventiva, de sensibilització i presa de consciència. És un dia per recordar com d’important és la seguretat i la salut a l’empresa i fer-ho visible a tots.

Entre les raons que poden portar a una empresa a voler celebrar un Safety Day hi trobaríem les següents: fer visible el compromís de la companyia vers la seguretat, recompensar l’esforç, reforçar missatges clau, reflexionar sobre riscos concrets, etc. En definitiva, es tracta de marcar uns objectius clars i organitzar una sèrie d’actes al voltant d’aquests.

En aquesta jornada, els treballadors debatran, compartiran i aprendran aspectes relacionats amb la prevenció de riscos laborals en l’entorn de treball a través d’activitats, formacions o workshops. Es pot donar a la jornada un caire més lúdic i defugir de la rutina diària, o incloure els actes dins els espais laborals. Sigui com sigui, conscienciar sobre la importància de la salut i seguretat en el món laboral amb iniciatives com aquesta millorarà de ben segur l’entorn laboral i, en definitiva, el benestar individual de cada un dels treballadors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *